wtorek, 4 lutego 2014

"Książęce" warsztaty kulinarne :D



Tak jak ostatnio wspominałem, w weekend miałem możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych połączonych z degustacją piwa zorganizowanych przez "Książęce", które odbyły się w Warszawie.

Na początku została przedstawiona krótka historia marki. Następnie ekspert pokazał nam w jaki sposób należy prawidłowo podchodzić do zagadnienia degustacji piwa. W kolejnym etapie wydarzenia przystąpiliśmy do przygotowywania potraw, w czasie którego raczyliśmy się smakiem "Książęcego". Wraz ze znajomymi mieliśmy za zadanie przygotować boczek z anyżem w śliwkach. Wszystkie potrawy były przyrządzane w taki sposób, aby idealnie komponowały się i uwydatniały, zarówno smak potrawy, jak i piwa. Po kilku godzinach ogromnych starań nadszedł czas na degustację przygotowanych dań. Muszę stwierdzić, że wszystko wyglądało znakomicie i równie dobrze smakowało, jednakże dla mnie było zbyt słodkie (może dlatego, że jestem fanem pikantnych potraw). Celem warsztatów było pokazanie, że piwo nie musi być spożywane wyłącznie podczas meczu w towarzystwie chipsów. Piwo to także dodatek do bardziej wykwintnych dań. Stanowi idealny trunek do deserów, np. lodów. Jednakże istotny jest wybór odpowiedniego jego rodzaju, który w doskonały sposób może ukazać wyjątkowość smaku. Niestety nie posiadam własnych zdjęć z tego eventu, dlatego posłużę się fotografiami otrzymanymi na płycie CD.  

Burger wołowy
Lody waniliowe w piwnym karmelu
Jabłkowy boczek z anyżem i śliwkami
Warsztaty były dla mnie ciekawym doświadczeniem i pokazały, że piwo smakuje równie dobrze zarówno z deserami jak i innymi potrawami, często podkreślając ich smak.

1 komentarz:

  1. Dania wyglądają przepysznie:D w szczególności te lody...

    OdpowiedzUsuń