Tak jak ostatnio wspominałem, w weekend miałem możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych połączonych z degustacją piwa zorganizowanych przez "Książęce", które odbyły się w Warszawie.
Na początku została przedstawiona krótka historia marki. Następnie
ekspert pokazał nam w jaki sposób należy prawidłowo podchodzić do
zagadnienia degustacji piwa. W kolejnym etapie wydarzenia przystąpiliśmy
do przygotowywania potraw, w czasie którego raczyliśmy się smakiem
"Książęcego". Wraz ze znajomymi mieliśmy za zadanie przygotować boczek z
anyżem w śliwkach. Wszystkie potrawy były przyrządzane w taki sposób,
aby idealnie komponowały się i uwydatniały, zarówno smak potrawy, jak i piwa.
Po kilku godzinach ogromnych starań nadszedł czas na degustację
przygotowanych dań. Muszę stwierdzić, że wszystko wyglądało znakomicie i
równie dobrze smakowało, jednakże dla mnie było zbyt słodkie (może
dlatego, że jestem fanem pikantnych potraw). Celem warsztatów było
pokazanie, że piwo nie musi być spożywane wyłącznie podczas meczu w
towarzystwie chipsów. Piwo
to także dodatek do
bardziej wykwintnych dań. Stanowi idealny trunek do deserów, np. lodów.
Jednakże istotny jest wybór odpowiedniego jego rodzaju, który w
doskonały sposób
może ukazać wyjątkowość smaku. Niestety nie posiadam własnych zdjęć z
tego eventu, dlatego posłużę się fotografiami otrzymanymi na płycie CD.
![]() |
Burger wołowy |
Lody waniliowe w piwnym karmelu |
![]() |
Jabłkowy boczek z anyżem i śliwkami |
Warsztaty były dla mnie ciekawym doświadczeniem i pokazały, że piwo smakuje równie dobrze zarówno z deserami jak i innymi potrawami, często podkreślając ich smak.
Dania wyglądają przepysznie:D w szczególności te lody...
OdpowiedzUsuń